Вятърът...



Вятърът духа където си иска и чуваш шума му, но не знаеш откъде идва и накъде отива.Tака е с всеки, който се е родил от Духа. Ев.Йоан 3:8

неделя, 31 юли 2011 г.

За свободата

С разрешението на автора на блога Не-Ум, си позволявам да ви покажа негова публикация, защото смятам, че  знанието трябва да се споделя, още повече, че тук се говори за една велика ценност - Свободата. Свободата, която ние често интерпретираме като "свободия" и безпардонно правене на всичко, което ни дойде на ум, може да намери различни форми на проявление, но пътят към нея води до възможността да открием себе си.
 Ето и самият пост:
 Потърси свободата

Хората дълбоко се страхуват от свободата, макар и постоянно да говорят за нея. Но моят личен опит показва, че много малко хора искат свобода – защото те подсъзнателно знаят, че свободата ще им донесе много проблеми с които не са готови да се справят. По-добре е да си останат в уютния затвор. Там е малко по-топло. А и какво ще правите със свободата? Докато не сте готови да бъдете търсачи, изследователи, творци… Малцина са онези, които искат да поемат към поклонение, да навлязат в дълбоката тишина на сърцето си, или да поемат отговорността на любовта… Може да промените цялата ситуация, като станете творчески човек. Просто намерете своята радост в живота, намерете онова, което бихте искали да сътворявате, намерете какви бихте искали да бъдете… Свободата е просто възможност да намериш дефиниция на себе си -  истинска, автентична индивидуалност -, и радостта да направите света около вас малко по-добър, малко по-красив… Онзи, който разбира, че свободата е една възможност за него, да направи светът малко по-красив, а себе си малко по-съзнателен, никога няма да бъде тъжен или отегчен.
Ошо
публикация от Не-Ум

3 коментара:

  1. Стара истина - "Бягство от свободата" на Ерих Фром, с едно малко уточнение : да имаш смелостта, волята и желанието да бъдеш себе си, не винаги е съзидателно.

    ОтговорИзтриване
  2. Да си свободен е мечтата
    на всеки мъдър и дори глупак...
    Разтворим ли си сетивата -
    ще го усетим - няма как...

    И най-свободни в мислите сме,
    но тъкмо те ни спират!
    Условности, предели, обичаи -
    все мъдро ни възпират...
    Павлина Петрова
    http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=95458

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е важно за мен и ще се радвам,ако го споделите!